Home >> Medi ambient >> Projectes medi ambientals >> Programa europeu EMAS Easy
Programa europeu EMAS Easy


El programa EMAS EASY és una iniciativa pionera a Europa, per a la simplificació i promoció dels sistemes de gestió ambiental en petites i mitjanes empreses. Des de principis de juny de 2007, la Cambra col·labora havent-hi estat convidada a participar pel propi Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) és un sistema voluntari de gestió ambiental que permet a les organitzacions avaluar i millorar el seu comportament ambiental i difondre la informació oportuna al públic i a d'altres parts interessades. Malauradament, a la pràctica, des de la seva creació l'any 1993, aquest sistema de gestió s'ha anat implantant majoritàriament en grans empreses ubicades a l'Unió Europea.

Per aquest motiu, l'Eco-Conseil Entreprise SCRL de Brussel·les, amb el suport de l'Unió Europea, està liderant una nova metodologia, coneguda com a EMAS EASY, que pretén demostrar que, a través de la simplificació dels processos d'implantació del sistema EMAS, aquesta eina ambiental pot ser més accessible i interessant per a petites i mitjanes empreses.

A Espanya, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya dona suport a aquest programa en qual participen la Cambra de Comerç de Sabadell i d'altres entitats privades del sector ambiental.

En la seva primera edició, les empreses que han assolit aquesta certificació ambiental gràcies a la col·laboració tècnica de la Cambra han sigut:  GAPSA (Grupo Armarios Persiana, SAU), ubicada a Castellar del Vallès i especialitzada en la fabricació d'armaris metàl·lics de persiana PVC i, d'altra banda, Hipertin, SA, ubicada a Barberà del Vallès i especialistes en la fabricació de tints capil.lars, xampús de tractament, locions, laques i gels.

Aquesta nova metodologia ja s'ha testat en una fase prèvia amb bons resultats en països de l'Est com Polònia, Hongria, Lituània, Letònia i Estònia.

A Catalunya,  des de mitjans de 2006 existeix l'Associació d'organitzacions registrades EMAS a Catalunya (CLUB EMAS). El Club Emas és una associació privada, sense ànim de lucre, formada per empreses i altres organitzacions de diferents sectors i dimensions que tenen en comú la voluntat de millora ambiental, materialitzada amb la participació al sistema EMAS. Fins al moment, el sector químic i el turístic són els capdavanters a Catalunya en l'obtenció d'aquest registre europeu ecoambiental.

Per a descarregarse la metodologia: www.emas-easy.eu


Més informació

Medi Ambient
Àrea d'Assessoria, Promoció i Formació
A/e: promocio@cambrasabadell.org
Tel: 937 451 263